Hoort Amsterdam nog bij Nederland, als het over de huizenmarkt gaat? De prijzen in de hoofdstad lijken losgezongen van de rest van het land. Maar hoe extreem is Amsterdam?
Londen, Parijs, Berlijn… Amsterdam. Ja, de Nederlandse hoofdstad hoort bij het selecte clubje van Europese supersteden waar je als toerist geweest moet zijn en waar de huizenmarkt weinig van doen heeft met de rest van het land.
Amsterdam doet mee in de Europese Top League van hippe steden. Dat blijkt niet alleen uit de explosieve toename van baristabars in de negentiende-eeuwse wijken net buiten de grachtengordel en de groei van verhuursite Airbnb. Ook harde cijfers over de huizenmarkt spreken boekdelen.
In het derde kwartaal van dit jaar lagen de Amsterdamse huizenprijzen gemiddeld 13,9 procent hoger dan een jaar eerder, volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars. In de drie kwartalen daarvoor werden woningen 10,9 procent, 7,2 procent en 11 procent duurder.
Huizenbubbel dreigt
Het woord ‘huizenbubbel’ viel afgelopen week weer, naar aanleiding van een rapport van zakenbank UBS. Analisten van de bank onderzochten het risico op een huizenbubbel in vijftien financiële centra. Daarbij keken ze onder meer naar de huizenprijs afgezet tegen het inkomen en het verschil in kosten tussen huren en kopen.
Amsterdam neemt de zesde plek in op de ranglijst, achter Londen, Hong Kong, Sydney, Vancouver en San Francisco. De huizenmarkt in de Nederlandse hoofdstad is volgens UBS ‘overgewaardeerd’. Maar goed dat geldt dus ook voor veel andere topsteden.
Hoe ziet die gekte er in de praktijk uit? Om een idee te geven waar je als aspirant-koper met een middeninkomen tegenaan loopt in Amsterdam, ging Z24 na hoeveel huis je momenteel krijgt aangeboden voor 350 duizend euro. Dat vergeleken we aan de ene kant met satellietgemeenten Almere en Haarlem; anderzijds met drie andere Europese topsteden.
1) Amsterdam: huis van 350 duizend euro
Aangeboden op Funda.nl voor een vraagprijs van 349.500 euro: een appartement in de Potgieterstraat, net buiten de grachtengordel, op de vierde verdieping. Daarvoor krijg je twee kamers op een oppervlakte van 60 vierkante meter. Het appartement is wel verbouwd en wordt aangeprezen als "licht, sfeervol en modern". Dan moet je denken aan een "hip keukeneiland met ingebouwde koelkast", een lichte woonkamer met houten vloer en een "inloopbadkamer" naast de slaapkamer.
(klik voor uitvergroting)
Het kan ook iets ruimer, bijvoorbeeld in de Teslastraat in de Watergraafsmeer. Daar krijg je voor een vraagprijs van 350 duizend euro op Funda.nl een portiekflat van 3 kamers aangeboden, met twee slaapkamers. Dit op een woonoppervlakte van 103 vierkante meter. Volgens de advertentie hebben we het dan over een royaal, licht en "mooi ingedeelde appartement".
(klik voor uitvergroting)
2) Haarlem en Almere
Tweeverdieners met jonge kinderen die klem zitten in Amsterdam wijken vaak uit naar Haarlem. Het grootste verschil met de hoofdstad is niet zozeer de oppervlakte, als wel de mogelijkheid om een heel huis(je) te kopen in Haarlem.
Aardig voorbeeld op Funda.nl is een hoekwoning aan de Brouwersstraat "in de gezellige Leidsebuurt" die voor 350 duizend euro wordt aangeboden. De eengezinswoning heeft 5 kamers, waarvan 3 slaapkamers en telt een woonoppervlakte van 119 vierkante meter.
De woning is licht en modern ingericht. Speciaal puntje is wel dat er op begane grond een kapsalon is ingericht met een eigen opgang, "ook perfect te gebruiken als kantoor aan huis", aldus de advertentie.
(klik voor uitvergroting)
Buiten Amsterdam kun je in Almere beduidend groter wonen voor dezelfde prijs. In de Gaffel krijg je bijvoorbeeld voor een prijs "vanaf 350 duizend euro" een eengezinswoning op Funda.nl aangeboden met een woonoppervlak van liefst 154 vierkante meter met 5 kamers, waarvan 3 slaapkamers.
Het huis telt drie woonlagen, is in 2005 gebouwd en heeft aan de achterzijde een "zonneterras aan het water" met eigen aanlegsteiger voor een boot.
(klik voor uitvergroting)
3) Londen: studio voor 250 duizend pond
Goed, Amsterdam is dus redelijk prijzig voor Nederlandse begrippen. Maar hoe zit dat in vergelijking met de Europese 'peers'?
In Londen is het sowieso erg lastig om nog een beetje in de buurt van het centrum te komen als je een woning van ongeveer 250 duizend pond zoekt (het equivalent van 350 duizend euro).
Op de site Rightmove.com trof Z24 een studioflat met omgerekend een oppervlakte van 28 vierkante meter. Die bestaat uit een gecombineerde slaap-woonkamer inclusief keukenblok en wasmachine en een aparte wc/badkamer.
De locatie is Cecilia Road en dan zit je op de eerste verdieping van een "gated private development" in een rustig blok, maar wel in de buurt van de bruisende wijken Dalston en Kingston.
(klik voor uitvergroting)
4) Parijs: appartement voor 350 duizend euro
Parijs is redelijk vergelijkbaar met Londen, maar hier krijg je voor een appartement in het 17e arrondissement in de Rue Legendre véél meer ruimte: 45 vierkante meter, met een aparte slaap- en woonkamer, een gescheiden keuken en apart toilet/badkamertje.
(klik voor uitvergroting)
5) Berlijn: stijlvol in Prenzlauer Berg
Parijs en Londen vormen duidelijk een categorie apart. Ga je in Berlijn kijken, dan kom je meer Amsterdamse prijzen en oppervlaktes tegen, maar daar zitten wel mooie dingen bij. In de hippe wijk Prenzlauer Berg kun je bijvoorbeeld voor 349 duizend euro een appartement krijgen van 71 vierkante meter met twee kamers, met een "Top-ausssicht und Dachterrasse", zo meldt de site immowelt.de. Dan zit je nog net wat mooier dan in de Potgieterstraat.
De woning is modern ingericht en ideaal "voor singles en paren die met volle teugen willen genieten van het grotestadsleven".
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl